top of page

Logo's bij de Posterijen

Hieronder vindt u een overzicht van de verschillende logo's die door de jaren heen bij de Posterijen zijn gebruikt. Bijna alle gebruikte afbeeldingen zijn foto's van objecten of documenten die zich in de Collectie Nederlandse PTT Historie bevinden. 

Rijkswapen_edited.jpg

Rijkswapen zoals het werd gebruikt op het briefpapier van het Hoofdbestuur der Posterijen en Telegrafie in 1920.


Rijkswapen
ca. 1850 / 1945

De voorlopers van de PTT (Posterijen, Rijkstelegraaf en Telefoondienst) waren tot 1915 geen Staatsbedrijf, maar wel onderdeel van het ministerie van Financiën. Zodoende werd bijna overal het Nederlandse rijkswapen in betrokken. Denk hierbij aan uithangborden, brievenbussen en postzegels. Na de invoering van het De Koo PTT logo van ca. 1932, werd ook het rijkswapen (of  elementen ervan) nog tot 1945 regelmatig gebruikt.

Klik op de foto's voor meer informatie.


PTT logo - De Koo 
1932 / 1950

In de jaren 30 ontwerpt Nicolaas de Koo het eerste officiële PTT logo. Dit logo bestond uit een cirkel met daarin een ruit en in langwerpige letters de bedrijfsnaam: 'PTT'. Het logo werd o.a. toegepast op briefpapier, telefoons en sluitzegels. Na de invoering van het Van Eeden logo van 1950 werd ook het oude logo van De Koo nog lange tijd door gebruikt op voornamelijk technische apparatuur (zoals telefoons).  

Klik op de foto's voor meer informatie.


PTT logo - Van Eeden 
1950 / 1957

In 1950 wordt door de PTT een nieuw logo in gebruik genomen. Het werd ontworpen door Gradus van Eeden en bestond uit een cirkel met daarin de letters 'PTT'. Onder de letters is een posthoorn te zien waar telefoonlijnen achterlangs lopen. Deze lijnen zijn aan elkaar verbonden doormiddel van isolatoren. Het logo werd o.a. toegepast op brievenbussen, briefpapier en zelfs rijdende postkantoren. 

Klik op de foto's voor meer informatie.


PTT logo - Disberg 
1957 / 1981

Het logo van Van Eeden is pas 7 jaar oud als de PTT het logo van Harry Disberg in gebruik neemt. Het is een vrij eenvoudig logo dat bestaat uit de letters 'PTT' met daaronder een posthoorn. Tussen het mondstuk en de hoorn ervan is een cirkel met een gat in het midden geplaatst. Deze cirkel moest de doorsnede van een telefoonkabel voorstellen. Het logo werd o.a. toegepast op lichtbakken, uniformen en posttreinen.


PTT logo's - Total Design & Tel Design
1981 / 1989

PTT Post gevel 2_edited.jpg

PTT Lichtbakplaat - 1981 / 1989. Op de plek waar nu een witte spleet te zien is hoorde eigenlijk een witte stippellijn. 

In 1981 neemt de PTT definitief afscheid van de posthoorn en de telefoon(kabel/lijn) in haar logo. Sterker nog: de post en telefonie tak krijgen beiden een apart logo. Het logo van PTT Post logo bestond uit een rode langwerpige balk met daarop in kleine witte letters: 'ptt' en in grote witte letters: 'post'. De twee woorden werden gescheiden door een witte stippellijn. 


PTT logo's - Studio Dumbar
1989 / 1999

PTT Post gevel 3.jpg

Vanwege de privatisering van de PTT worden er vanaf 1989 wederom nieuwe PTT logo's in gebruik genomen. Deze worden ontworpen door Studio Dumbar (voormalig Tel Design) en verschilden weinig van het vorige logo. Het was wederom rood en bestond uit een vierkant waarin in het wit de letters PTT zijn aangebracht. Rechts onderin de hoek van het vierkant zijn een wit en daarbovenop een blauw vierkantje te zien. Rechts van het volledige vierkant bevindt zich een langwerpige balk waarin het woord: 'post' te lezen is. Onder dit woord zijn over de totale lengte van de balk vijf witte stippen aangebracht. Het vierkant en de balk worden door een witte lijn gescheiden. 


PTT Post logo - Studio Dumbar
1999 / 2002

PTT Post gevel 1.jpg

Als in 1998 PTT Post en PTT Telecom officieel hun wegen scheiden, wil PTT Post graag een nieuw logo. Deze wordt wederom ontworpen door Studio Dumbar. Het nieuwe PTT Post logo bestaat uit een rode langwerpige balk met daarin een witte kroon. Rechts van deze kroon zijn in het blauw de letters PTT te zien, met daarnaast in het wit het woord 'POST'. De laatste T van PTT loopt over in de P van het woord Post. 


TPG Post logo - Studio Dumbar
2002 / 2006

TPG Post - Lichtbak_edited.jpg

Lichtbak voor een postkantoor/servicepunt van de Postbank en TPG Post

Hoewel PTT Post eigenlijk vanaf 1998 al onderdeel is van TNT Post Group (TPG), wordt dit pas de officiële naam van het bedrijf in 2002. Het PTT logo van 1999 wordt dan ook aangepast naar de nieuwe naam. Het logo blijft nagenoeg gelijk, behalve dan dat de blauwe letters PTT wijzigen naar TPG. De P van het woord Post liep ook niet langer door in de T (of in dit geval G). 


TNT Post logo - Studio Dumbar
2006 / 2011

TNT-Post - Lichtbak.jpg

Lichtbakkap voor een postkantoor/servicepunt met het TNT Post logo van 2006 en het ING logo van 2009. 

Na 7 jaar TPG, verandert de naam (en daarmee het logo) nogmaals. TPG ging voortaan door het leven als TNT Post. Bij het nieuwe logo was niet rood, maar oranje de leidende kleur. Het logo bestond uit een kroon met rechts daarvan in drie cirkels de letters: 'TNT'. Daarnaast bevond zich een verticale lijn met het woord 'Post' ernaast. Alleen het woord post was in het zwart, de kroon, cirkels, letters en de lijn waren in het oranje (of wit, afhankelijk van de achtergrond kleur waarop het logo werd aangebracht). Op verschillende plaatsen is met zwart een schaduw effect aangebracht, waardoor het logo meer diepte kreeg.

PostNL bord_edited.jpg


PostNL logo - VBAT / Superunion
2011 / Heden

TNT Post verandert in 2011 haar naam in PostNL. Uiteraard hoort ook hier een nieuw logo bij. Dit logo laat zich het beste omschrijven als een oranje plectrum vorm, met daarin in blauwe letters het woord: 'Post' met boven de o een witte kroon. Achter het woord post staat nog in witte letters: 'nl'. De drie zijdes van het logo staan voor de drie kernactiviteiten van het bedrijf: brievenpost, pakketpost en e-commerce. 

bottom of page