top of page

Logo's bij de Telegrafie en Telefonie

Hieronder vindt u een overzicht van de verschillende logo's die door de jaren heen bij de Telegrafie en Telefonie zijn gebruikt. Bijna alle gebruikte afbeeldingen zijn foto's van objecten of documenten die zich in de Collectie Nederlandse PTT Historie bevinden. 

Rijkswapen_edited.jpg

Rijkswapen zoals het werd gebruikt op het briefpapier van het Hoofdbestuur der Posterijen en Telegrafie in 1920.


Rijkswapen
ca. 1850 / 1945

De voorlopers van de PTT (Posterijen, Rijkstelegraaf en Telefoondienst) waren tot 1915 geen Staatsbedrijf, maar wel onderdeel van het ministerie van Financiën. Zodoende werd bijna overal het Nederlandse rijkswapen in betrokken. Denk hierbij aan uithangborden, brievenbussen en postzegels. Na de invoering van het De Koo PTT logo van ca. 1932, werd ook het rijkswapen (of  elementen ervan) nog tot 1945 regelmatig gebruikt.

Klik op de foto's voor meer informatie.


PTT logo - De Koo 
1932 / 1950

In de jaren 30 ontwerpt Nicolaas de Koo het eerste officiële PTT logo. Dit logo bestond uit een cirkel met daarin een ruit en in langwerpige letters de bedrijfsnaam: 'PTT'. Het logo werd o.a. toegepast op briefpapier, telefoons en sluitzegels. Na de invoering van het Van Eeden logo van 1950 werd ook het oude logo van De Koo nog lange tijd door gebruikt op voornamelijk technische apparatuur (zoals telefoons).  

Klik op de foto's voor meer informatie.


PTT logo - Van Eeden 
1950 / 1957

In 1950 wordt door de PTT een nieuw logo in gebruik genomen. Het werd ontworpen door Gradus van Eeden en bestond uit een cirkel met daarin de letters 'PTT'. Onder de letters is een posthoorn te zien waar telefoonlijnen achterlangs lopen. Deze lijnen zijn aan elkaar verbonden doormiddel van isolatoren. Het logo werd o.a. toegepast op brievenbussen, briefpapier en zelfs rijdende postkantoren. 

Klik op de foto's voor meer informatie.


PTT logo - Disberg 
1957 / 1981

Het logo van Van Eeden is pas 7 jaar oud als de PTT het logo van Harry Disberg in gebruik neemt. Het is een vrij eenvoudig logo dat bestaat uit de letters 'PTT' met daaronder een posthoorn. Tussen het mondstuk en de hoorn ervan is een cirkel met een gat in het midden geplaatst. Deze cirkel moest de doorsnede van een telefoonkabel voorstellen. Het logo werd o.a. toegepast op lichtbakken, uniformen en posttreinen.


PTT logo's - Total Design & Tel Design
1981 / 1989

2022-08-25_231656_edited_edited.jpg

PTT Telecommunicatie logo op een documentenmap van de Telegraafdienst te Amsterdam

In 1981 neemt de PTT definitief afscheid van de posthoorn en de telefoon(kabel/lijn) in haar logo. Sterker nog: de post en telefonie tak krijgen beiden een apart logo. Het PTT Telecommunicatie logo bestond uit een groene achtergrond met daarop in witte letters: 'ptt telecommunicatie'. Wanneer deze tekst op een witte achtergrond werd aangebracht, werden de letters groen.


PTT logo's - Studio Dumbar
1989 / 1999

Telefooncel 1_edited.jpg
Visitekaartje_2022-08-22_001037_edited_edited.png

PTT Telecom logo op een primafoon gids uit 1990. Het blauwe blokjes uit het officiële logo kon soms zijn vervangen door witte streepjes.

Vanwege de privatisering van de PTT worden er vanaf 1989 wederom nieuwe PTT logo's in gebruik genomen. Deze worden ontworpen door Studio Dumbar (voormalig Tel Design) en verschilden weinig van het vorige logo. Het was wederom groen en bestond uit een langwerpige balk, waarin met witte lijnen aan de linkerkant een vierkant is gevormd. Hierin zijn in het wit de letters: 'ptt' te zien. Onder de tweede t is een klein blauw vierkantje te zien, die doorloopt in een kleine inham in het volledige vierkant. Rechts van het volledige vierkant, in het langwerpige deel, is het woord: 'telecom' te lezen. Dit woord is ingesloten door een horizontale lijn er boven en een aansluitende verticale lijn rechts er van. De Horizontale lijn loopt door in het vierkantje met 'ptt' erin. Onder het woord 'telecom' zijn vijf witte stippen aangebracht. 

1998-2006-Logo.png

KPN logo van 1999


KPN logo - Studio Dumbar
1999 / 2006

Na de scheiding met PTT Post, wil ook KPN NV graag een nieuw logo. Ook deze werd door Studio Dumbar ontworpen. Het nieuwe logo bestaat uit een donkerblauwe ruit met daarin in het wit de letters 'kpn'. Boven de letters is een witte kroon te zien. Onder de letters zijn twee groene kleine ruiten aangebracht met tussen de twee in een lege inham in de volledige ruit.


KPN logo 
2006 / 2020

2560px-KPN-Logo.svg.png

KPN logo van 2009

Waar het oude KPN logo voornamelijk vierkante vormen bevatte, bevat het logo van 2006 voornamelijk ronde vormen. Het bestond uit drie bubbelachtige vormen in de kleuren groen (telecom), geel (internet) en blauw (tv). Deze vormen overlapten elkaar, met in het midden een witte kroon. Rechts hiervan bevonden zich in donkerblauw de letters: 'kpn'. Het logo is (voor zover bekend) door de marketing afdeling van KPN zelf ontwikkeld.

Logo_kpn.svg.png

KPN Logo van 2020


KPN logo 
2020 / Heden

 

Het kleurrijke KPN logo van 2006 verandert in 2020 in een logo volledig in het zwart. De vorm van het logo blijft verder gelijk. 

bottom of page