top of page

Koninklijke brievenbus!

Enige tijd geleden is deze bijzondere brievenbus toegevoegd aan de collectie. Buiten dat deze bus, model 1906, prachtig is vormgegeven, zou deze brievenbus afkomstig zijn van Paleis Soestdijk!


Wanneer men spreekt over de brievenbus van Soestdijk, denken kenners direct aan de Standaard Brievenbus aan de overkant van het paleis. Dit was volgens de verhalen de enige nog groene brievenbus van Nederland. De reden voor de groene kleur, was dat Koningin Emma de rode brievenbussen afzichtelijk vond en er niet constant op uit wilde kijken. Er was namelijk een postkantoor recht tegenover het paleis gevestigd. De brievenbus die zich nu in de collectie bevindt, blijkt echter minder bekend.

Volgens de overlevering heeft de bus aan één van de dienstgebouwen van het paleis gehangen, maar waarschijnlijk is dit onjuist. Naast de trap bij de hoofdingang is nog een smalle trap naar beneden. Hier was een portaal dat o.a. leidde naar de telefooncentrale van het paleis. De brievenbus heeft waarschijnlijk in dit portaal gehangen of in de telefooncentrale zelf. Tegenwoordig hangt in het portaal nog een 'Grote Verblifa' bus, die overigens niet meer in gebruik is. Beide bussen waren waarschijnlijk bedoeld voor het paleispersoneel.


De brievenbus zou door een oud PTT medewerker uit de omgeving van Baarn zijn verwijderd. Vermoedelijk was dit dhr. Nigtevegt. Mocht u meer informatie over deze man of over de brievenbus kunnen geven, dan is dit zeer welkom.Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page