top of page

Zeldzame pet uit Amsterdam

Enige tijd geleden is er een (historisch) zeer zeldzame pet aan de collectie toegevoegd. Het betreft een uniform pet van de Amsterdamse Gemeente Telefoon. De pet is historisch zeldzaam, aangezien er (voor zover bekend) geen andere petten of uniformstukken van de Gemeente Telefoon in particuliere of museale collecties aanwezig zijn. De pet is dus met recht een pronk stuk! Wat de pet overigens nog unieker maakt, is dat de drager bekend is. De pet is dankzij een nabestaande van de drager aan de Collectie Nederlandse PTT Historie toegevoegd.


Voor de Tweede Wereldoorlog hadden verschillende steden hun eigen telefoondienst. Dit waren als het ware gemeentelijke telefoonmaatschappijen die verantwoordelijk waren voor alles omtrent de telefonie verbindingen in hun stad. Tijdens de oorlog zijn echter alle Gemeente Telefoondiensten opgeheven en bij de PTT ondergebracht.


De pet is gemaakt naar een zogenaamd 'Marine Model' en is voorzien van 2 blauwe biezen. Blauwe biezen kwamen vaker voor bij medewerkers van Amsterdamse gemeente diensten, zoals bij het Gemeente Vervoersbedrijf. Op de pet mogen ook uiteraard de drie kenmerkende kruisjes van Amsterdam niet ontbreken. De stormband/kinriem ontbreekt helaas. De pet is op een enkel mottengaatje en wat schade aan de zweetband na in goede staat.


Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page